Wspaniały smak zupy cebulowej

Posted by on lip 20, 2012 in Kulinaria | 0 comments

Wielu z nas nie wyobraża sobie smaku niektórych potraw bez dodatku cebuli. Jej intensywny i niezwykły aromat nadaje zupełne innego wyrazu niezliczonej ilości dań. Każdy smakosz skusi się zatem na skosztowanie tego warzywa, nie tylko, jako dodatek do konkretu, ale główny składnik jakiegoś posiłku. Przykładem, jaki można tutaj wskazać jest rzecz jasna zupa cebulowa. Bez dwóch zdań warzywo powodujące łzy, u każdego kto go obiera, jest tutaj podstawą. Nie ma możliwości, by ten kto lubi cebulę, nie docenił smaku zupy z jej uczestnictwem. Jak jednak ją ugotować? Okazuje się to, niezwykle łatwe. Potrzebnymi składnikami będzie tutaj cebula, wywar z warzyw, ser żółty i olej. Do tego przyprawy i niczego więcej nie potrzeba. Jak widać po ilości części składowych, nie może być to skomplikowane danie. Pierwszą czynnością procesu gotowania wspomnianej zupy jest zrobienie w dużym naczyniu rosołu z warzyw i ewentualnie kawałka mięsa. W międzyczasie grzejemy olej na patelni i dodajemy tam pokrojoną w piórka cebulę. Musi być ona zarumieniona, by później wsypać do niej przyprawy. Gdy już bulion jest gotowy, dodajemy tam podsmażoną cebulkę. Razem podgotowujemy jeszcze kilka minut. Na końcu, dzielimy porcje do misek, wzbogacając parmezanem.

Leave a Reply